Over verpleegkunde

Verpleegkunde is in de arbeidsmarkt misschien wel één van de beroepen die de meeste variatie en diversiteit binnen de branche brengt. Op deze pagina vindt je alle algemene informatie over het beroep verpleegkunde en haar mogelijkheden.

Een verpleegkundige is een deskundige op het verzorgen van de hulpbehoevenden, op elke manier mogelijk. Als verpleegkundige zorg je ervoor dat de desbetreffende patiënt (tegenwoordig cliënt genoemd) elke vorm van zorg mogelijk, op een zo goed mogelijke manier toebedeeld krijgt. Bij het verzorgen van een cliënt komen verschillende taken kijken, denk hierbij aan transfers (het verplaatsen van een cliënt van A naar B), medicatie inname en elke andere vorm van verpleging. Ook rapportages over het gedrag en de vooruitgang van een cliënt horen tot de dagelijkse bezigheden, afhankelijk van de afdeling waar je werkt.

Verpleegkunde kan zowel op mbo als hbo-niveau gevolgd worden. Mbo verpleegkunde wordt op diverse niveau van het middelbaar beroepsonderwijs aangeboden, waarvan niveau 4 uiteraard het hoogste niveau is. Daarna is het mogelijk door te stromen naar hbo verpleegkunde, officieel genoteerd als verpleegkunde niveau 5. Na een hbo-opleiding kan nog gekozen worden voor een vergelijkbare universitaire opleiding, master of bepaalde specialisatie.

Als je opleiding als verpleegkundige inmiddels voorbij is, breekt de tijd aan om te kiezen waar je wilt gaan solliciteren. De opties zijn in ieder geval erg breed, natuurlijk ook afhankelijk van de specialisatie die je afgerond hebt ja of nee. Je kunt bijvoorbeeld werken op de volgende afdelingen:

  • Kinderafdeling
  • Intensive Care
  • Psychiatrische afdeling
  • Dementie afdeling van een bejaardentehuis

Dit zijn slechts enkelen mogelijkheden, als je benieuwd bent naar de andere afdelingen waar je zou kunnen werken, is het raadzaam je goed te informeren op deze website. De brede omvang van het vak verpleegkunde zal je zeker doen verrassen. Daarmee ben je tevens verzekerd van een beroep die je de rest van je leven de uitdaging geeft waar je naar op zoek bent.

Werveling wil (laten) weten waar de zorgpraktijk op zit te wachten!