Specialismen

Als je aan een verpleegkundige denkt, gaan de gedachten in eerste instantie uit naar een verzorger binnen een zorginstelling, zoals het ziekenhuis of een bejaardentehuis. Dit is echter ten onrechte, want als verpleegkundige heb je meer dan genoeg mogelijkheden om jezelf te specialiseren.

Misschien merk je tijdens je opleiding dat je bepaalde lessen of workshops met betrekking tot een bepaald onderwerp van verpleegkunde jou meer aantrekken of is die ene stage toch leuker gebleken dan die andere, omdat je dat simpelweg leuker vond. Na of tijdens je opleiding als verpleegkundige, zowel MBO als HBO, is er de mogelijkheid om je te specialiseren en je meer te verzekeren van een goed betaalde baan op die ene interessante afdeling.

Inmiddels zijn er tientallen specialisatie opleidingen die je kunt volgen en deze zijn tevens erg divers. IC-verpleegkundige, ambulanceverpleegkundige of Nurse practitioner. Deze opleidingen zijn slechts enkelen van de velen en ook dit geeft weer aan dat de scholing tot verpleegkundige voor jou een uitdagende toekomst in petto heeft. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt welk onderdeel tijdens je bachelordiploma voor Verpleegkunde jou het meest aantrekkelijk lijkt. Als je dan denkt aan een specialisatie is het des te makkelijker om een studierichting te kiezen die goed aansluit bij jou persoonlijke wensen.

De meeste specialisatie duren zo'n twee jaar en kunnen het grootste gedeelte van de opleiding in een zorginstelling uitgevoerd worden. Het is dus vaak meer praktijk dan theorie, wat sommige studenten natuurlijk een stuk prettiger vinden. Als je geïnteresseerd bent in een specialisatie is het dus misschien handig om tijdens je stageperiode van je bachelordiploma na te vragen welke specialisatie in het desbetreffende bedrijf mogelijk zijn.

Een specialisatie als opvolging van jou verpleegkundige opleiding is dus heel goed mogelijk, maar het is wel belangrijk om je zeer goed te informeren alvorens je een specialisatie kiest. Wellicht werk je dan wel binnen afzienbare tijd als kinderverpleegkundige, diabetesverpleegkundige of transferverpleegkundige. En tegenwoordig zijn er naast  de banen via de overheid ook veel prive klinieken die op zoek zijn naar goed geschoolde verpleegkundigen. Denk hierbij aan de vele klinieken voor cosmetische ingrepen als borstvergroting / verkleining, liposuctie, botox behandelingen, tanden bleken, haar transplantatie en ga zo maar verder.

Werveling wil (laten) weten waar de zorgpraktijk op zit te wachten!