Verpleegkundige HBO

Verpleegkundige. Een vak waarbij je mensen helpt die het op (vaak) fysiek niveau niet zo goed hebben als de meeste mensen. Een vak waar je meerdere richtingen kunt kiezen en in meerdere instanties kan gaan werken, zoals zieken- en verpleeghuizen, revalidatiecentra of de psychiatrieafdeling.

Veel verpleegkundigen willen vanaf het MBO nog een stapje hoger nemen en kiezen dus al gauw voor een verpleegkundige opleiding op het HBO. Voor de meeste studenten die van het MBO afkomen is er tevens de mogelijkheid om een verkort traject te volgen van in totaal 3 jaar, vanwege de vele voorkennis. Dit kan ook nog zelfs teruglopen tot 2,5 of 2 jaar. Ook veel havisten en Vwo-studenten nemen de stap om te kiezen voor een verpleegkundige opleiding op Hbo-niveau. Wat veel studenten niet weten is dat de keuze voor een verpleegkundige opleiding aan het HBO zeer divers en zeer breed is. Eigenlijk zijn meerdere richtingen mogelijk.

De vaardigheden die je moet beheersen met betrekking tot HBO-V zijn ook divers. Dit verschilt namelijk van sterke communicatieve vaardigheden tot organiserende vaardigheden. Mondig zijn en tegelijkertijd goed kunnen plannen zijn absolute basisfuncties die je al bij aanvang van de opleiding redelijk moet kunnen beheersen. Gedurende de opleiding heb je dan de mogelijkheid om deze vaardigheden te verbeteren door middel van het competentiegericht onderwijs. Elke verpleegkundige opleiding op Hbo-niveau werkt hierbij en is gericht op het verbeteren van jou vaardigheden om zo binnen het gewenste studietraject van vier jaar jou bachelordiploma te halen.

De bacheloropleiding voor Verpleegkunde duurt voor de meeste studenten gewoon 4 jaar, als ze kiezen voor een voltijds opleiding. Ongeveer 1/3 deel van deze 4-jarige opleiding ben je op stage. Het eerste jaar is dit vaak 10 weken, in de jaren daarna ongeveer 50% van je studiejaar waar je dan in zit. Buitenlandse stages zijn ook mogelijk bij de meeste HBO-V opleidingen.

HBO verpleegkunde begint vaak met een gewone bachelor opleiding, kortweg HBO-V. De verpleegkunde opleiding op hbo-niveau heeft na de 4-jarige studie ook nog vaak uitstroomprofielen, waar jij je als student nog meer kan verbreden. Dit zijn de studies na de bacheloropleiding:

  • Intensive Care verpleegkundige
  • Kinderverpleegkundige
  • Sociaal Psychiatrisch verpleegkundige
  • Specialist ouderenzorg (hgh antiveroudering)
Werveling wil (laten) weten waar de zorgpraktijk op zit te wachten!